Roboter gir råd om investering

Roboter kan gi deg råd om plassering av sparepengene takket
være en løsning utviklet av bergensselskapet Quantfol.io. SBanken har kjøpt seg inn i selskapet og vil snart lansere tjenesten.
 

Les mer

Helge Hannsidal og Jan Åge Skaathun i Quantfol.io utvikler et unikt produkt for SBanken

- Mange småsparere sitter for lenge i fond med dårlig avkastning, og mange får dårlige råd i forhold til sparing, sier Jan Åge Skaathun, en av gründerne i Quantfol.io

Gir kontinuerlige råd
- Ved hjelp av maskinlæring bruker vi historiske data og all tilgjengelig informasjon til å finne de aller beste produktene til enhver tid. Robotene modellerer ulike investeringsstrategier, og kan derfor kontinuerlig gi råd om endringer du bør gjøre i sparingen din, sier Skaathun.

Brukerne av tjenesten fyller ut spørsmål blant annet om personlig økonomi, planlagt varighet på sparing og risikoprofil, og deretter gir roboten deg det som skal være den beste spareløsningen i forhold til dine preferanser. Det er også mulig å gi robotene mer detaljert informasjon, og man eksempelvis har spesielle ønsker i forhold til bransjer, markeder eller etiske investeringer. Skulle det begynne å gå dårlig med sparingen din, vil roboten foreslå å flytte pengene.

- Vi har gjort hundre tusen simuleringer og vi skal alltid kunne slå indeks, sier Skaathun.

Tror bankene står imot

Skaathun og medgründer Helge Hannisdal begynte å jobbe med tjenesten da de solgte gründerselskapet It’s learning og selv skulle investere penger fra salget. 

- Vi fikk motstridende råd fra formuesforvaltere. Vi mente det måtte være mulig å få bedre råd basert på best tilgjengelig informasjon gjennom maskinlæring, sier Skaathun. 

Mens de piloterte prosjektet tok SBanken kontakt og ville kjøpe seg inn i Quantfol.io. De to gründerne stod overfor et strategisk valg om de skulle gå videre med en stor bank på partnersiden.

- Svaret ble ja. Bankene har tillit, distribusjon, mennesker og store datamengder. Derfor har jeg sterk tro på at bankene vil overleve det angrepet som kommer på distribusjon av finanstjenester, enten det er fra Facebook eller andre gigantiske globale aktører. Det vil være grenser for hvor mye av livet de fleste av oss vil legge i hendene på store multinasjonale kommersielle aktørene, sier Skaathun. 

Quantfol.io er i samtaler med flere banker i Nord-Europa for å tilby produktet sitt. Kriteriet er at bankene har en solid digital tilstedeværelse og er en bred markedsplass for fondssparing uten egne produkter. 
 

Fakta / Quantfol.io

  • Etablert i 2014 av Helge Hannisdal og Jan Åge Skaathun, to av fem gründere i It’s learning. 
  • SBanken har kjøpt 40 prosent av selskapet og vil tilby tjenesten på sin plattform.
  • Quantfol.io har internasjonale ambisjoner og er i samtaler med andre banker i Europa.
  • I tillegg til spareroboten har Quantfol.io laget en makrorobot som analyserer 450 økonomiske kilder for å kunne si noe om når risikoen er størst for en resesjon. Målet er å kunne varsle om kapitalmarkedet viser tegn på resesjon. Denne tjenesten kan alle abonnere på.