EU-direktiv åpner finansbransjen

Det nye EU-direktivet PSD2 gir nye aktører tilgang til å utføre tjenester som bankene tidligere har hatt kontroll over. Direktivet kan gi fintech-aktørene et stort spillerom.
 

Les mer

- Mulighetsrommet er større enn noensinne, og nye aktører vil trolig ta posisjoner, sier partner Rune Strømsnes i PwC.

- Det er umulig å spå hvordan dette vil utvikle seg. Dette handler ikke bare om teknologi og brukervennlighet, men også om reguleringer og ikke minst tillit hos kundene, sier partner Rune Strømsnes i PwC.
- Dessuten er det uvisst hvem som vinner kappløpet om å tilby de beste tjenestene, og bankene har allerede tatt grep for å møte konkurransen. Det eneste vi kan si med sikkerhet er at mulighetsrommet er større enn noensinne og helt nye aktører vil trolig ta posisjoner, sier Strømsnes.

Må åpne tjenester
PSD2 er et revidert betalingstjenestedirektiv som trådte i kraft i EU 13. januar 2018. Formålet er å effektivisere det europeiske betalingsmarkedet. Kort forklart må bankene åpne for nye tjenester mot tredjepart:

  • Bankene må utføre betalinger fra kundens konto på oppdrag fra tredjepart.
  • Bankene må utlevere informasjon om kundens betalingskontoer til tredjepart.
  • Bankene må tilby et teknisk grensesnitt som sørger for sikker kommunikasjon med tredjeparter.
     

Selv om betalingsdirektivet trer i kraft i januar 2018 gjenstår mange detaljer. Kundeautentisering og kommunikasjon mellom tredjepart og bank er avgjørende for sikkerheten i betalingene, for ikke å snakke om ansvarsfordelingen mellom aktørene dersom noe skulle gå galt. Direktivet beskriver ikke på detaljert nivå hvordan dette skal foregå, og har overlatt dette til tekniske standarder (RTS) som utarbeides av European Banking Authority (EBA) og vedtas i EU. 

Først i 2019
- De nye kravene til kundeautentisering og sikker kommunikasjon trer trolig i kraft i EU etter sommeren 2019, men bankene må ha grensesnitt og testmiljø klart til testing i løpet av første kvartal 2019, sier Strømsnes.
Direktivet åpner også for nasjonale tilpasninger, noe som gjør at en norsk modell må behandles og vedtas i Stortinget.

Må raskt i gang
Men før PSD2 er innført er allerede noen banker igang med å tilpasse seg fremtiden. Flere banker har eller er i ferd med å tilpasse seg “Open Banking”, som innebærer at de åpner grensesnittene sine (API’ene sine) for tredjeparter.
- Utviklingen går lynraskt, og de aller fleste bankene sitter foreløpig litt på gjerdet. Vårt råd er at de så raskt som mulig gjør seg erfaringer og starter med tilpasninger, sier Strømsnes.


 

 

Fakta / Gigantene

Det er usikkerhet og spenning knyttet til hvordan store globale selskaper med tilgang til store kundedata vil forholde seg til nye muligheter i finansbransjen:

  • Apple Pay har eksistert i USA siden 2014 og har mange hundre millioner brukere i hjemlandet og i flere land i Europa. Høsten 2017 lanserte Apple løsningen sin i Sverige og Danmark med Nordea som partner.
  • Amazon har en utlånsdivisjon som har utstedt over 1,5 milliarder dollar i lån. Amazon har dessuten patent på ettklikkskjøp på netthandel, og tjenesten ble tatt i bruk av norske nettbutikker i desember 2017.
  • Facebook har konsesjon for å drive betalingsformidlingstjeneste. Siden 2015 har Facebook Messenger vært åpen for vennebetaling i USA. I november 2017 ble samme mulighet åpnet i Storbritannia og samtidig lanserte Nordea sin løsning for regningsbetaling i Messenger i Norge.
  • Google har hatt betalingsløsning siden 2008 som gradvis er utvidet med nye funksjoner. I oktober 2017 lanserte de «Pay with Google» som skal gi brukere mulighet til å betale med deres Google-kontoer på tvers av enheter, plattformer og brukergrensesnitt.